Fascia- Wat is het ? En waarom is hier meer over leren van belang ? (2024)

Fascia – een inleiding

De laatste tijd heeft dit wonderlijke weefsel me tot het bot gefascineerd : Fascia. Een aantal decenia geleden raakte de danswereld net als de westerse geneesleer steeds meer in de ban van deze fijnmazige substantie in ons lijf. Destijds was mijn expartner, een choreograaf en chi kung leraar, er ook diep van onder de indruk. Hij gaf lezingen in binnen en buitenland over een nieuwe manier van denken die met het begrijpen van fascia gepaard ging.

In die dagen kreeg ik wel mee hoe belangrijk het is te begrijpen wat fascia is.Dit vaak over het hoofd geziene, maar essentiële onderdeel van het lichaam speelt een cruciale rol in hoe we ons voelen, bewegen en genezen.

Fascia is als een spinnenweb van elastisch weefsel dat zich uitstrekt door je hele lichaam, een verborgen held die alles op zijn plaats houdt en verbindt. Stel het voor als een interne gids voor je spieren en organen, die zorgt voor stabiliteit en flexibiliteit, en zelfs een sleutelrol speelt in hoe we pijn ervaren.

Bij Movement Matters is er de overtuiging dat een diep begrip van fascia de sleutel is tot effectieve massage en langdurig welzijn. Bent je klaar om te ontdekken hoe zorg voor fascia niet alleen je massage-ervaring kan verbeteren, maar ook je dagelijks leven kan transformeren? Laat je meenemen op een reis door de ongeziene, maar onmisbare wereld van fascia en ontdek hoe deze verborgen structuur een grote invloed heeft op je welzijn en gezondheid.

Wat is Fascia?

Fascia is een matrix of webachtig weefsel dat door het hele lichaam heen loopt. Het is essentieel voor het ondersteunen en verbinden van alle lichaamsstructuren, waaronder zenuwen, spieren, organen en klieren. Deze matrix penetreert elk van de 5000 structuren in het lichaam, waardoor het een integraal onderdeel vormt van de lichamelijke architectuur.

Basisfuncties van Fascia

  1. Ondersteuning en bescherming: Fascia biedt ondersteuning en bescherming voor bewegende delen van het lichaam. Het helpt bij het handhaven van de structuur en integriteit van de lichaamsdelen.
  2. Communicatie: De onderhuidse laag van fascia fungeert als een communicatiesysteem binnen het lichaam. Deze laag is zeer elastisch en werkt als een soort schokdemper.
  3. Zintuiglijke waarneming: De diepe fascia laag, rijk aan collageen en trekvast, bevat talrijke receptoren die gespecialiseerd zijn in het detecteren van verschillende soorten prikkels, waardoor het het grootste zintuig van het menselijk lichaam is.
  4. Emotioneel geheugen: Fascia heeft de capaciteit om emotionele ervaringen op te slaan, wat aangeeft dat het een emotioneel geheugen bezit. Masseur Nina uit het voormalige team omschreef dit weleens als “issues are in your tissues”.
  5. Contractie en stabiliteit: Fascia bevat myofibroblasten, cellen die in staat zijn om samen te trekken zoals spieren. Deze eigenschap is essentieel voor het waarborgen van stabiliteit in het lichaam.

Tensegrity en fascia: de architectuur van ons lichaam

In de wereld van fascia en lichaamsstructuur komt het begrip ‘Tensegrity’ vaak voor. Dit fascinerende concept, afgeleid van ‘Tensional Integrity’, werd geïntroduceerd door de visionaire denker en architect Buckminster Fuller, ook liefkozend ‘Bucky’ genoemd. Zijn definitie van Tensegrity, zoals beschreven in zijn boek ‘Synergetics’, luidt: “Tensegrity beschrijft een structureel relatieprincipe waarin de structurele vorm wordt gegarandeerd door de eindig gesloten, alomtegenwoordige, tensionele gedragingen van het systeem en niet door de discontinuë en uitsluitend lokale compressieve gedragingen.” Met andere woorden, het is een samenspel van trek- en drukkrachten, waardoor structuren hun vorm en stabiliteit behouden.

Tensegrity: Een universum van krachten

Buckminster Fuller zag in Tensegrity een principe dat verder ging dan alleen architectuur. Hij stelde dat alle structuren, van het zonnestelsel tot het atoom, Tensegrity-structuren zijn. Hij geloofde dat het universum een manifestatie is van ‘omnitensionele integriteit’. In zijn filosofie, zoals hij het uitdrukte in de woorden “Don’t fight forces. Use them!”, ligt het idee besloten dat tensegrity een manier is om natuurlijke krachten te benutten in plaats van ertegen te vechten.

Tensegrity in ons lichaam

Deze visie op Tensegrity is bijzonder relevant wanneer we kijken naar fascia in het menselijk lichaam. Fascia, het webachtige weefsel dat alles in ons lichaam omhult en verbindt, is een perfect voorbeeld van Tensegrity in actie. De fascia werkt als een complex netwerk van spanning en compressie, waardoor het lichaam zijn structuur en veerkracht behoudt.

De charme van tensegrity

Het mooie aan Tensegrity is dat het niet alleen een fysiek principe is, maar ook een metafoor voor veel aspecten van het leven. Het idee van ‘trekken en duwen’, of ‘geven en nemen’, weerspiegelt de dynamiek van Tensegrity. Dit principe laat zien dat de som meer is dan zijn individuele componenten. Een Tensegrity-structuur is delicaat en toch stevig, waarbij elk element precies wordt gebruikt waarvoor het bedoeld is.

Kwetsbaarheid en kracht

In tegenstelling tot wat men zou denken, is Tensegrity ook een toonbeeld van kwetsbaarheid. Net als een kaartenhuis, hangt het voortbestaan van de structuur af van elk afzonderlijk onderdeel. Als één element faalt, kan de hele structuur instorten. Dit benadrukt het belang van elk deel van het systeem, net zoals in ons lichaam, waar de gezondheid van de fascia essentieel is voor het algemeen welzijn.

Bij Movement Matters is dagelijks de praktische toepassing van Tensegrity te zien in het menselijk lichaam. Door een beter begrip van dit principe kan er effectiever gewerkt worden aan het verbeteren van lichaamsbeweging, het verminderen van pijn en het bevorderen van algehele gezondheid. Tensegrity is niet alleen een bouwprincipe; het is een manier om te begrijpen hoe ons lichaam – en bij uitbreiding, onze wereld – functioneert en zich aanpast.

Fascia: Een metafoor voor verbinding en samenhang

Mijn poëtische inborst kan het niet laten om overal metaforen in te zien. In de zoektocht naar een dieper begrip van het menselijk lichaam en onze relatie met de natuur, biedt het concept van fascia een krachtige metafoor. Fascia, het webachtige weefsel dat elke structuur in ons lichaam omhult en verbindt, is niet alleen een essentieel onderdeel van onze fysieke gesteldheid, maar ook een symbool voor de onderlinge afhankelijkheid en samensmelting van leven en omgeving.

Fascia en donkere materie: de onzichtbare kracht

De vergelijking van fascia met donkere materie is bijzonder treffend. Donkere materie, hoewel onzichtbaar en ongrijpbaar, is de kracht die sterrenstelsels bij elkaar houdt. Op een soortgelijke manier houdt fascia, een bijna onzichtbaar netwerk, ons innerlijk universum bij elkaar, waardoor onze lichamen vorm en functie krijgen. Deze metafoor illustreert hoe onzichtbare, maar essentiële krachten een fundamentele rol spelen in zowel het kosmische als het menselijke domein.

Fascia als mycelium: een ondergronds netwerk

Een andere boeiende vergelijking is die met mycelium, het netwerk van schimmeldraden dat essentieel is voor de gezondheid van ecosystemen. Net zoals mycelium onopgemerkt onder de grond voedingsstoffen transporteert en leven ondersteunt, werkt fascia in ons lichaam. Het omringt en doordringt elke structuur, van spieren tot organen, en vormt een cruciaal onderdeel van ons fysieke welzijn, net zoals mycelium dat is voor de aarde.

Fascia als spons: flexibiliteit en hydratatie

Tot slot wordt fascia ook vergeleken met een spons. Deze vergelijking benadrukt het belang van hydratatie voor onze fascia. Net zoals een natte spons flexibel en veerkrachtig is, blijft goed gehydrateerde fascia soepel en sterk. Een uitgedroogde spons daarentegen wordt hard en broos, net zoals uitgedroogde fascia kan leiden tot stijfheid, pijn en een verhoogd risico op blessures. Deze metafoor benadrukt het belang van een goed gehydrateerd lichaam voor de gezondheid en functionaliteit van onze fascia.

Door fascia te beschouwen als een metafoor, kunnen we de diepgaande verbindingen tussen ons lichaam en de natuur beter begrijpen. Het herinnert ons eraan dat we, net zoals de verschillende delen van ons lichaam met elkaar verbonden zijn door fascia, ook onlosmakelijk verbonden zijn met de wereld om ons heen. Dit inzicht benadrukt het belang van het erkennen en waarderen van deze verbindingen voor een harmonieuze co-existentie binnen onze ecosystemen. Een inspirerend project zag ik dit jaar bij de Dutch Design week van Onoma Topee : The body is a movement.

Fascia: een doorbraak in de anatomie van de 21ste eeuw

De 21ste eeuw heeft onze kijk op anatomie getransformeerd, vooral door de ontdekking van fascia. Waar het menselijk lichaam ooit werd gezien als een verzameling losse onderdelen, wordt het nu begrepen als een geïntegreerd geheel, dankzij het inzicht in de omvangrijke rol van fascia.

Fascia’s rol in het menselijk lichaam

Fascia, een 3D-weefsel dat alle lichaamsstructuren omringt en verbindt, biedt een holistisch perspectief op onze fysieke vorm. Dit begrip, geworteld in de principes van biomimicry en ondersteund door modern onderzoek zoals John Sharkey’s “Fascia, the Universal Singularity of Biotensegrity”, benadrukt de complexiteit en samenhang van het menselijk lichaam.

Voorbij de machine: een dynamische visie

Deze nieuwe visie vervangt het verouderde idee van het lichaam als een machine. Het concept van tensegrity, dat uitlegt hoe krachten op celniveau werken, heeft onze begrip van lichaamsstructuren zoals de wervelkolom herzien. Deze flexibele en dynamische structuur toont de unieke interacties binnen het fasciale netwerk.

De impact op medische behandelingen

De erkenning van fascia’s rol heeft grote gevolgen voor de medische praktijk. Het leidt tot minder invasieve behandelmethoden die gericht zijn op het hele lichaam, in plaats van alleen op de symptomen. Dit holistische begrip van het lichaam kan effectievere behandelingen opleveren, die de kern van medische problemen aanpakken.

De ontdekking van fascia markeert een nieuw tijdperk in medisch begrip en behandeling, waarbij het menselijk lichaam wordt gezien als een samenhangend, dynamisch systeem.

Fascia en chronische pijn: het belang van gezonde fascia

Facia speelt een cruciale rol in relatie tothttps://movementmatters.nl/nek-massage-therapie-bij-chronische-nekpijn/ chronische pijn. Een gezonde fascia kan het verschil maken in hoe ons lichaam functioneert en reageert op dagelijkse belastingen. Hier bespreken we enkele methoden om fascia gezond te houden en de impact ervan op het voorkomen en behandelen van chronische pijn.

Gevarieerd bewegen: hydratatie en flexibiliteit

Langdurig in dezelfde houding zitten, zoals achter een computer, kan leiden tot fysieke klachten zoals lage rug- en nekpijn. Dit komt doordat het lichaam zich aanpast aan deze constante, eenzijdige belasting en fascia kan uitdrogen. Gevarieerd bewegen is essentieel voor het hydrateren van fascia. Door verschillende soorten bewegingen uit te voeren, houd je de ‘bodysuit’ van fascia flexibel en sterk, wat helpt om de belasting van zowel sportactiviteiten als dagelijkse bezigheden te weerstaan.

Foam rollen: soepelheid en mobiliteit

Een effectieve methode om fascia gezond te houden is foam rollen. Door met een foamroller druk uit te oefenen op spieren en fascia, blijft het weefsel soepel en goed gehydrateerd. Regelmatig gebruik van een foamroller kan helpen bij het oplossen van verklevingen in de fascia, wat de mobiliteit verbetert en een efficiënter bewegingspatroon bevordert. Dit alles draagt bij aan de preventie van blessures en een groter lichaamscomfort.

Fascia release behandeling: herstel en ruimte

Manuele fascia release behandelingen zijn een andere belangrijke methode om de gezondheid van fascia te bevorderen. Deze behandelingen activeren het natuurlijke herstelvermogen van het lichaam, geven ruimte en kunnen restricties in het weefsel ‘smelten’. Fascia is over het algemeen zeer goed te beïnvloeden met manuele technieken, waardoor deze behandelingen bijzonder effectief kunnen zijn.

Het onderhouden van gezonde fascia is niet alleen belangrijk voor atleten of mensen met een actieve levensstijl, maar voor iedereen. Door aandacht te besteden aan de gezondheid van fascia, kunnen we veelvoorkomende bronnen van chronische pijn aanpakken en ons algemeen welzijn verbeteren. Door gevarieerd te bewegen, regelmatig te foam rollen en eventueel fascia release behandelingen te ondergaan, ondersteunen we ons lichaam in het handhaven van een gezonde, flexibele en pijnvrije staat.

Fascia- Wat is het ? En waarom is hier meer over leren van belang ? (2024)

References

Top Articles
Rexas Finance presale skyrockets to new heights, steals the hype from Toncoin and Tron - CoinJournal
Shota Imanaga can star in the next hype videos the Cubs make for free agents
Funny Roblox Id Codes 2023
Craigslist Myrtle Beach Motorcycles For Sale By Owner
Dunhams Treestands
Craigslist Houses For Rent In Denver Colorado
Part time Jobs in El Paso; Texas that pay $15, $25, $30, $40, $50, $60 an hour online
Gamevault Agent
South Park Season 26 Kisscartoon
PRISMA Technik 7-10 Baden-Württemberg
Obituary (Binghamton Press & Sun-Bulletin): Tully Area Historical Society
1TamilMV.prof: Exploring the latest in Tamil entertainment - Ninewall
What Happened To Father Anthony Mary Ewtn
Bbc 5Live Schedule
Elle Daily Horoscope Virgo
123Moviescloud
Bestellung Ahrefs
Dump Trucks in Netherlands for sale - used and new - TrucksNL
Tcgplayer Store
Cpt 90677 Reimbursem*nt 2023
Equipamentos Hospitalares Diversos (Lote 98)
WEB.DE Apps zum mailen auf dem SmartPhone, für Ihren Browser und Computer.
Plan Z - Nazi Shipbuilding Plans
Www Craigslist Milwaukee Wi
3476405416
Wausau Marketplace
Qual o significado log out?
SuperPay.Me Review 2023 | Legitimate and user-friendly
Two Babies One Fox Full Comic Pdf
Cain Toyota Vehicles
Craigslist Alo
Reicks View Farms Grain Bids
Rogue Lineage Uber Titles
Meridian Owners Forum
Panolian Batesville Ms Obituaries 2022
The Clapping Song Lyrics by Belle Stars
Taylored Services Hardeeville Sc
Rek Funerals
100 Million Naira In Dollars
Adecco Check Stubs
Blackstone Launchpad Ucf
Jefferson Parish Dump Wall Blvd
Gets Less Antsy Crossword Clue
Laff Tv Passport
Cbs Fantasy Mlb
Search All of Craigslist: A Comprehensive Guide - First Republic Craigslist
Top 25 E-Commerce Companies Using FedEx
The Angel Next Door Spoils Me Rotten Gogoanime
Tattoo Shops In Ocean City Nj
Avance Primary Care Morrisville
Studentvue Calexico
Latest Posts
Article information

Author: Tuan Roob DDS

Last Updated:

Views: 5843

Rating: 4.1 / 5 (62 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Tuan Roob DDS

Birthday: 1999-11-20

Address: Suite 592 642 Pfannerstill Island, South Keila, LA 74970-3076

Phone: +9617721773649

Job: Marketing Producer

Hobby: Skydiving, Flag Football, Knitting, Running, Lego building, Hunting, Juggling

Introduction: My name is Tuan Roob DDS, I am a friendly, good, energetic, faithful, fantastic, gentle, enchanting person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.